Accessibility Tools

Φτιάξε αυτή τη νόστιμη συνταγή με εποχιακά και ζουμερά κεράσια και φράουλες.

Ανοιξιάτικο clafoutis με κεράσια και φράουλες

Φτιάξε αυτή τη νόστιμη συνταγή με εποχιακά και ζουμερά κεράσια και φράουλες.

Το Clafoutis (Κλαφουτί, το τελικό s δεν προφέρεται) είναι ένα παραδοσιακό επιδόρπιο της περιοχής του Limousin στη κεντροδυτική Γαλλία, γνωστή και για τα εκλεκτά δρύινα βαρέλια της και τα κρύσταλλα της Limoges.

Πρόκειται για ένα ψημένο αραιό χυλό από γάλα, κρέμα, αλεύρι, ζάχαρη και αυγά που μέσα του μπαίνουν μαύρα κεράσια (βύσσινα δηλαδή) και αφού ψηθεί πασπαλίζεται με ζάχαρη.

Το χαρακτηριστικό της παραδοσιακής συνταγής κλαφουτί, είναι ότι τα κεράσια μπαίνουν με τα κουκούτσια τους, καθότι αυτά περιέχουν βενζαλδεΰδη, μια ευχάριστα αρωματική ουσία που θυμίζει τη μυρουδιά του αμυγδάλου, δεδομένου ότι περιέχεται σ’ αυτό.

Βέβαια πολλοί πλέον αφαιρούν τα κουκούτσια από τα κεράσια γιατί προτιμούν την απρόσκοπτη απόλαυση του κλαφουτί χωρίς τον φόβο μήπως υπάρξει κάποιο δυσάρεστο ατύχημα με τα δόντια του.

Tο κλαφουτί είναι πολύ διαδεδομένο και δημοφιλές στη Γαλλία, πέρα απ’ τη περιοχή της Λιμουζίν, οπότε και έχει εξελιχθεί απ’ τη παραδοσιακή εκδοχή και χρησιμοποιούνται και άλλα φρούτα με πιο χαρακτηριστικά τα δαμάσκηνα, τις βανίλιες ή ακόμη και τα σύκα.

Ανοιξιάτικο clafoutis με κεράσια και φράουλες
instagram @the_coook

Διάβασε επίσης: Θες σοκολάτα αλλά κάνεις δίαιτα; Φτιάξε αυτές τις υγιεινές μπαλίτσες και μη σκέφτεσαι τις θερμίδες

Υλικά:

15 κεράσια χωρίς το κουκούτσι
10 φράουλες κομμένες στη θέση
3 αυγά
80 γρ. αλεύρι
2 κ.σ πούδρα αμυγδάλου
70 γρ. ζάχαρη
Ελάχιστο αλάτι
200 γρ. γάλα
1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.σ βούτυρο λιωμένο
Βούτυρο για το ταψάκι

Εκτέλεση:

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι διαμέτρου 25 εκ. και απλώνουμε τα κεράσια και τις φράουλες.

Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά με το γάλα και τη ζάχαρη.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Βάζουμε το μείγμα στο ταψάκι που έχουμε στρώσει τα φρούτα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 175 βαθμούς για 40-45 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα από πάνω.

Βγαίνει φουσκωτό, αλλά όσο κρυώνει πέφτει σταδιακά.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε με λίγη άχνη ζάχαρη!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *