Μαγείρεψε τα πιο τραγανά και γευστικά κολοκυθάκια με ένα κόλπο.
Τα κολοκυθάκια είναι από τα πλέον καλοκαιρινά, προσιτά και νόστιμα λαχανικά. Μάλιστα υπάρχουν πάρα πολλές και υπέροχες συνταγές για να τα μαγειρέψουμε και να τα φάμε.
Ο πιο δημοφιλής τρόπος για να τα φάμε είναι να κάνουμε τηγανητά, όμως πόσες φορές μας γίνονται νερουλά και «νιανιά»; Υπάρχει όμως ένα τέλειο κόλπο για να τα πετύχουμε και να είναι τραγανά και ζουμερά.
Αυτός είναι ο τέλειος τρόπος για να μαγειρέψεις κολοκυθάκια
Ο πιο μαγικός τρόπος για να μαγειρέψεις τα κολοκυθάκια είναι πολύ απλός και το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να ανοίξεις τον φούρνο σου. Το μυστικό για τα κολοκυθάκια με την καλύτερη γεύση και υφή είναι να τα ψήσεις σε φούρνο στους 230°C. Το ψήσιμο των κολοκυθιών σε υψηλή θερμοκρασία, αντί για τηγάνισμα ή σοτάρισμα, βοηθά στην ανάπτυξη του ροδίσματος και ενός ελαφρού καψίματος εξωτερικά, κάτι που τα εμποδίζει να μουσκέψουν.
Συμπυκνώνει επίσης τις γεύσεις, δίνοντας σε αυτό το λεπτό λαχανικό λίγο περισσότερη αίσθηση. Το κολοκυθάκι που μαγειρεύτηκε στην υψηλότερη θερμοκρασία γίνεται ζουμερό, όχι νερουλό, και γλυκό ταυτόχρονα. Το καλύτερο δε είναι πως γίνεται γρήγορα.
«Η υφή που μπορείτε να επιτύχετε σε υψηλότερη θερμοκρασία είναι πολύ λιγότερο νερουλή και η γεύση είναι πολύ πιο περίπλοκη», λέει στο Simply Recipes η Olivia Roszkowski, σεφ-εκπαιδεύτρια Μαγειρικών Τεχνών με βάση τα φυτά στο Ινστιτούτο Μαγειρικής Εκπαίδευσης, «Δεδομένου ότι τα κολοκυθάκια περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού, η χρήση υψηλότερης θερμοκρασίας επιτρέπει στην υγρασία να εξατμίζεται με ταχύτερο ρυθμό, επιτρέποντας στα κολοκυθάκια να ροδίσουν.
Επίσης συντομεύει το χρόνο μαγειρέματος». Η Roszkowski εξηγεί ότι οι ξηρές, γλυκές νότες που παίρνουν τα ροδισμένα κολοκυθάκια είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης Maillard, η οποία δημιουργεί πολλά νέα μόρια γεύσης.
Πώς να ψήσεις τα κολοκυθάκια
Η μέθοδος ψησίματος στους 230°C λειτουργεί είτε μαγειρεύεις κολοκυθάκια κομμένα στη μέση, στρογγυλά κολοκυθάκια ή ακόμα και ολόκληρα κολοκυθάκια. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κόψεις τα κολοκυθάκια στο σχήμα που επιθυμείς, να τα περιχύσεις με λάδι, να τα αλατοπιπερώσεις, να τα τοποθετήσεις σε ένα ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και να τα βάλεις στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν καλά. Αυτό μπορεί να διαρκέσει 15 έως 35 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των κολοκυθιών. Αν θέλεις να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, αναποδογύρισε τα κομμάτια.
5 συμβουλές από τη σεφ Roszkowski για τα καλύτερα ψητά κολοκυθάκια
1. Προθερμαίνουμε το ταψί στο φούρνο όσο ο φούρνος ζεσταίνεται για πιο γρήγορο και πιο ομοιόμορφο ψήσιμο.
2. Να είσαι προσεκτική όταν κόβεις τα κολοκυθάκια. «Τα μικρότερα και ανομοιόμορφα κομμάτια μπορούν να καούν πιο εύκολα».
3. Μην γεμίζεις υπερβολικά το ταψί, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ατμό στα κολοκυθάκια αντί για να τα ψήσει.
4. Αν δεν έχεις χρόνο να αλατίσεις και να στραγγίσεις τα κολοκυθάκια, περίμενε να τα αλατίσεις αφού μαγειρευτούν, ώστε το αλάτι να μην τραβήξει την υγρασία του φούρνου. Μπορείς να προσθέσεις και άλλα καρυκεύματα, όπως αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά, πριν το μαγείρεμα.
5. Για έξτρα τραγανά κολοκυθάκια, η Roszkowski προτείνει να τα ρίξεις με ένα κουταλάκι του γλυκού άμυλο καλαμποκιού αφού τα λαδώσεις.