Τα γκρατιναρισμένα φαγητά, με την ωραία, χρυσαφένια κρούστα, είναι η καλύτερη επιλογή για οποιοδήποτε τραπέζι. Για σίγουρο απολαυστικό αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε πάντα μια μπεσαμέλ.
Υλικά
- 6 κολοκύθια μέτρια, σε ροδέλες ή λωρίδες
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 120γρ. πεκορίνο τριμμένο
- 2 κουτ. σούπας βασιλικό χοντροκομμένο
- 100γρ. φρυγανιά
- 8 ντομάτες μέτριες, σε ροδέλες
- 2 φάκελοι Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ*
- 1 λίτρο (5 φλιτζ. τσαγιού) γάλα
- 6 φέτες κατσικίσιο τυρί (σε ροδέλες)
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Σοτάρουμε τα κολοκυθάκια στο ελαιόλαδο για 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ το τριμμένο πεκορίνο και το βασιλικό.
Βήμα 2
Λαδώνουμε και πασπαλίζουμε ένα πυρίμαχο σκεύος με τη φρυγανιά. Στρώνουμε σε μια σειρά τα κολοκύθια. Απλώνουμε τις ντομάτες σε σειρά πάνω στα κολοκύθια. Ρίχνουμε το μισό περιεχόμενο του μπολ (πεκορίνο-βασιλικό) και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος απλώνουμε το κατσικίσιο τυρί.
Βήμα 3
*Για τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ: Ετοιμάζουμε τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ προσθέτοντας το 1 λίτρο (5 φλιτζ. τσαγιού) γάλα και σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στη συνέχεια την απλώνουμε πάνω από τα υπόλοιπα υλικά και ψήνουμε στους 180°C, για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.