Έχετε δοκιμάσει ποτέ μουχαμάρα; Αυτό το ντιπ από ψητές πιπεριές και καρύδια είναι χαρακτηριστικό της συριακής κουζίνας και δεν μπορείτε παρά να το ερωτευτείτε με την πρώτη μπουκιά.
Τελευταία ανακαλύψαμε ένα πεντανόστιμο ντιπ που προέρχεται από την κουζίνα της Συρίας και πραγματικά έχει γίνει το αγαπημένο μας. Ο λόγος για την -πανεύκολη όπως αποδείχτηκε- μουχαμάρα, ένα ντιπ γεμάτο γεύση και αρώματα, πανεύκολο στην παρασκευή και με ελάχιστα υλικά. Τι νομίζετε λοιπόν, σας πείσαμε; Εδώ είναι η συνταγή για την πιο νόσιμη μουχαμάρα …
Υλικά
500 γρ κόκκινες πιπεριές
50 γρ τριμμένη φρυγανιά
40 γρ καρύδια ξεφλουδισμένα και καβουρδισμένα
1 κουταλιά λάδι
1 κουταλιά της σούπας πετιμέζι
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού τσίλι σε σκόνη ή κλασική πιπεριά τσίλι
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
Πλένουμε τις πιπεριές και τις ψήνουμε σε ένα ταψί στον φούρνο στους 200°C για 40 λεπτά περίπου, γυρίζοντάς τες στη μέση του μαγειρέματος. Μόλις ψηθούν, τις τοποθετούμε σε ένα μπολ, τις σκεπάζουμε με μεμβράνη και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Στη συνέχεια, τις ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε το κοτσάνι και τους σπόρους, τις στεγνώνουμε και τις βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τη φρυγανιά, τον χυμό λεμονιού, το πετιμέζι , το κύμινο, το σκόρδο και την πιπεριά τσίλι (προαιρετικό αλλά συνιστάται). Χτυπάμε για να ενωθούν τα πάντα.
Τώρα ρίχνουμεκαι τα υπόλοιπα υλικά: καρύδια καβουρδισμένα και κομμένα με μαχαίρι, αλάτι και λάδι. Ανακατεύουμε ξανά μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Μεταφέρετε το ντιπ σε ένα πιάτο σερβιρίσματος και διακοσμούμε με λίγο ελαιόλαδο, φρέσκο δυόσμο, καρυδόψιχα και τσίλι.