Φρούτα με οξύτητα μαζί με ξίδι φρούτων και ζάχαρη δίνουν εκπληκτικά σιρόπια (shrubs) που πίνονται πολύ ευχάριστα αν τα αραιώσεις απλά με ανθρακούχο νερό.
Μπαίνουν όμως και σε κοκτέιλ ή μεταμορφώνονται σε απεριτίφ με αφρώδεις οίνους στο ίδιο ποτήρι…
Shrub ρόδι – δεντρολίβανο
Υλικά 450ml
300 ml φρέσκο χυμό ροδιού
1 κλωνάριφρέσκο δεντρολίβανο, μόνο τα φυλλαράκια, ελαφρώς χτυπημένα στο γουδί
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 ml ωμό απαστερίωτο αφιλτράριστο μηλόξιδο*
Εκτέλεση
Σε μια μικρή κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε τον χυμό ροδιού με τα φυλλαράκια δεντρολίβανου και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε το μηλόξιδο.
Αφαιρούμε το δεντρολίβανο και διατηρούμε σε απο- στειρωμένο μπουκάλι. Σερβίρουμε με ανθρακούχο νερό ή τόνικ και πάγο.
Shrub γκρέιπφρουτ -καρδάμωμο
20 Λεπτά | Εύκολο
Υλικά 450 ml
1 γκρέιπφρουτ χωρίς φλούδα, σε μεγάλα κομμάτια
1 πορτοκάλι χωρίς φλούδα, σε μεγάλα κομμάτια
8 κάψες καρδάμωμο, σπασμένο, μόνο τα σποράκια
200 γρ. ζάχαρη
150 ml ωμό απαστερίωτο αφιλτράριστο μηλόξιδο*
Εκτέλεση
Πολτοποιούμε τα εσπεριδοειδή στο μούλτι σε πουρέ. Τον αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα με το καρδάμωμο και τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και περνάμε το περιεχόμενο από τουλπάνι ή πολύ λεπτό σουρωτήρι. Προσθέτουμε το μηλόξιδο. Αφήνουμε να κρυώσει και διατηρούμε σε αποστειρωμένο μπουκάλι. Σερβίρουμε με ανθρακούχο νερό ή τόνικ και πάγο.
Shrub ανανά
10 Λεπτά| Εύκολο
Υλικά για 600 ml
500 γρ. ανανά, σε κομμάτια
200 γρ. ζάχαρη
200 ml ωμό απαστερίωτο αφιλτράριστο μηλόξιδο*
Εκτέλεση
Πολτοποιούμε τα εσπεριδοειδή στο μούλτι. Αδειάζουμε τον πουρέ σε μια κατσαρόλα με τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και περνάμε το περιεχόμενο από τουλπάνι ή πολύ λεπτό σουρωτήρι. Προσθέτουμε το μηλόξιδο.
Αφήνουμε να κρυώσει και διατηρούμε σε αποστειρωμένο μπουκάλι. Σερβίρουμε με ανθρακούχο νερό ή τόνικ και πάγο.